TRYCKTEKNIKER OCH PROCESSER

Hur kommer bokstäver och färger på tryckmediet, t.ex. en bok eller en tygpåse? Man gör en skillnad mellan fyra huvudsakliga tryckprocesser, som skiljer sig åt i förhållandet mellan tryckmediet och tryckformen. Snabbt förklarat:

Boktryck eller boktryck

Upphöjda områden på tryckformen är försedda med färg och pressas på tryckmediet.

Gravyrtryck

Utskriftsområdena för tryckformen är djupare än de områden som inte är utskrifter. Fördjupningarna är fyllda med färg och överflödig färg avlägsnas med en gummiskrapa. Bläcket överförs genom att trycka ut tryckformen på tryckmaterialet. Den tryckta bilden av djuptrycket är något sliten.

Offsettryck eller platt utskrift

Förfarandet bygger på principen om vatten- och fettavvisande platser. Utskriftsområdena lockar det feta bläcket, medan de områden som inte är utskrivna med en film av vatten stöter bort bläcket. De högsta upplagorna av tidningar eller böcker kan implementeras snabbt och med hög utskriftskvalitet.

Skärmavbildning

Färgen pressas genom en stencil, en permeabel eller ogenomtränglig plastväv. Nästan alla underlag som tyg, sten eller glas kan skrivas ut på detta sätt. Färgapplikationen är lysande och långvarig men också mer komplex.

Andra tryckprocesser

Med padtryck överför en elastisk silikongummipad bläcket till det (till och med ojämna) tryckmaterialet. De många digitala tryckprocesserna klarar sig utan utskriftsform. Bläckstråleskrivare eller laserskrivare överför färgen direkt till papperet utan att använda ett mellanmedium.

Vi är ditt tryckeri i Göteborg, kontakta oss om du behöver hjälp med en beställning eller om du bara undrar över något kring tyck.